fbpx
Foto: Kajsa Sjölander

Varannan vild! – en ögonöppnande utställning på Fredriksdal

Nässelfjärilen behöver nässlor och hagtornsfjärilen behöver hagtorn. Men hur många vet att pärlemorfjärilarna behöver violer, eller att alkonblåvingen behöver klockgentiana för att fortplanta sig? Fredriksdals sommarutställning Varannan Vild! är en ögonöppnare som visar på beroendet mellan växter och djur, samt vad vi kan göra för att stötta den biologiska mångfalden i våra trädgårdar.
– Vi vill visa på vikten av att ställa om och odla svenska, inhemska växter i våra trädgårdar, berättar Elsa Dahlrot, ansvarig trädgårdsmästare på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg.
Målet med utställningens inspirationsträdgård är att öppna våra ögon för alla de växter som hör till naturen omkring oss. Den vilda naturen kan nämligen – om den får – skapa goda förutsättningar för en biologisk mångfald, även i trädgårdsmiljö.
– Det härliga är att det här ger hopp. Insektslivet och den biologiska mångfalden är hotade – men vi kan alltså göra något åt det. Och det ger i sin tur en boost åt fågellivet. Allt hänger samman, säger trädgårdsförfattaren Christel Kvant, som tagit initiativ till Varannan Vild! och skrivit texterna som besökarna kan ta del av i utställningen.
Den fina och viktiga utställningen ”Varannan vild!” pågår hela sommaren på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg.

De inhemska växterna är lite älskligare, lite skirare. ”En del kan behöva lyftas upp i en fin kruka för att vi ska upptäcka hur vackra de är. Det blir en ny sorts skönhet och atmosfär – och den kommer tillsammans med fjärilsfladder och fågelkvitter”, säger Christel Kvant, producent. Foton: Kajsa Sjölander