fbpx

Gör en upptäcksresa i parkernas sköna värld

Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. Någon kan finnas inom joggingavstånd där du bor. Men det finns parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne.

Swedish Gardens guidar dig till 35 av Sveriges mest fantastiska parker. De bjuder på inspiration vare sig du gillar barocka slottsparterrer eller vill lära dig vilka blommor som älskas av humlor och fjärilar. De låter dig stämma träff med snälla rödbrokiga kossor av gammal lantras eller botanisera bland historiska rosor med namn som ’Souvenir de la Malmaison’ och ’Rosa Mundi’. Längtar du efter att träda in i en Downton Abbey-värld rekommenderar vi en tur till Tjolöholm i norra Halland. Även om man bara vill lägga sig på rygg i gröngräset och ta djupa andetag har man kommit till rätta stället, för i parkerna är luften de facto renare.  

35 parker – ingen är den andra lik. Varmt välkommen att upptäcka dem!

Vår vision är att bidra till inspiration, kunskap, biologisk mångfald och grön livskvalité.

Swedish Gardens är föreningen för Sveriges främsta parker och besöksträdgårdar. Våra medlemsanläggningar har alla sina unika berättelser och sätt att gestalta trädgårdskulturen.
Vår främsta uppgift är att hjälpa besökare från Sverige och utlandet att upptäcka vilken rikedom av besöksmål de utgör.
Det ska vara lätt att hitta till de parker man vill besöka och att dessutom upptäcka nya kulturskatter som man inte tidigare kände till. Parkernas betydelse växer med ett ökande intresse för natur och miljö. Det ställer stora krav på våra besöksträdgårdar, som eftersträvar att välkomna, inspirera, skänka grön livskvalité och vara en god motvikt i en stressad tillvaro.
Parkerna är den självklara kunskapskällan för hur vi alla kan främja den biologiska mångfalden i våra trädgårdar och naturområden. Härifrån ska idéerna för en grönare och skönare värld spridas.

Vår målsättning är att profilera Sveriges främsta parker och trädgårdar som besöksmål för svenska och internationella turister och att…

… stärka parkernas roll som inspirations- och kunskapskälla.

… öka kunskapen om och intresset för det gröna kulturarvets betydelse

… skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

… göra det lätt att kombinera besök i flera näraliggande parker.

… vara en nationell samhällsaktör

Kriterier för medlemskap
Swedish Gardens är en förening av och för de stora publika parkerna i Sverige. Parkerna ska bland annat arbeta för att vara viktiga förebilder som hållbara destinationer och besöksmål.
Mer om vår vision och medlemskriterier hittar ni här!

”Nätverket Swedish Gardens samlar de mest betydelsefulla parkerna och trädgårdarna i Sverige, de som representerar det svenska gröna kulturarvet genom tiderna. Vi vill lyfta fram och berätta om den höga kvalitet som svenska parker står för. Här odlas gröna intressen och inspiration som svenskarna tar med sig in i sina egna trädgårdar. På så sätt uppfyller parkerna viktiga syften både som inspirationskälla och som goda exempel på hortikultur, gemenskap, trivsel och rekreation. Parkerna, publika trädgårdar och de historiska stadsparkerna är väl omhändertagna i Sverige och är viktiga kulturbärare både i såväl städer som ute på landsbygden. Varmt välkommen att ta del av vår nationella gröna kulturskatt!
Cecilia Liljedahl
Grundare av nätverket

Fakta om Swedish Gardens

 • Swedish Gardens grundades 2010.
 • Föreningen består av Sveriges främsta parker och besöksträdgårdar.
 • Kansliet ligger på Nääs Slott i Lerums kommun.
 • Varje år anordnas föreningsträffar för olika yrkesgrupper som arbetar på medlemsanläggningarna.

Styrelsemedlemmar 2023

 • Maria Sidén, Ordförande
 • Lena Vikström, Vice ordförande, kassör
 • Ulf Nordfjell, Landskapsarkitekt, Stockholm
 • Tomas Lindvall, Teknisk chef, Sundbybergs stad
 • Lotta Saetre, Kommunikatör, Uppsala linneanska trädgårdar
 • Tina Westerlund, Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet
 • Caroline Lundholm, Verksamhetschef Sofiero

Kontakt

Press och media
Kajsa Sjölander, kommunikatör
Mail

Kansli
Swedish Gardens
C/o August Abrahamsons stiftelse
Nääs Slott
448 92 Floda
Sverige