fbpx
Lisa Ising, årets stipendiat till Ulla Molins minne. Foto: Kajsa Sjölander

Lisa Ising årets stipendiat till Ulla Molins minne

Årets stipendium till Ulla Molins minne går i år till Lisa Ising, en av Sveriges ledande trädgårdsjournalister som allsidigt ger röst åt trädgårdens betydelse på en rad plattformar. Under en högtidlig ceremoni på Sofiero slott den 29 maj mottog Lisa Ising stipendiet från representanter för Swedish Gardens, Höganäs kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU.
Social och ekologisk hållbarhet genomsyrar ofta Lisa Isings arbete, vare sig det gäller tidningsartiklar, böcker, utställningar, föredrag eller kurser. Liksom sin föregångare, redaktören Ulla Molin, är hennes uttryckssätt många för att nå en så bred publik som möjligt. Hon har även deltagit aktivt i svensk trädgårdsutveckling.
– Som journalist är man van att lyfta och uppmärksamma andra, så att få denna fina utmärkelse känns fantastiskt. Det är en stor ära för mig att få stipendiet, säger hon.
Lisa Ising är Lundabo och sedan många år ständig medarbetare i tidningen Trädgårdsliv och andra magasin inom fackområdet trädgård. Hennes reportage lyfter inte bara fram trädgård och växter, utan även de inspirerande personligheterna bakom. I sin bok Trädgårdslegender porträtterar hon just några av landets mest legendariska trädgårdspersonligheter och deras livsverk, däribland den tidigare stipendiemottagaren Signe Persson-Melin, men även Ulla Molin själv.
– Ulla Molin är en stor förebild för mig. Hennes egen trädgård i Höganäs känns fortfarande så aktuell och inspirerande. Många av hennes idéer är verkligen högaktuella idag, menar Lisa Ising.
I sin senaste bok Blomsterbönder skildrar Lisa Ising framväxten av en ny svensk rörelse med närodlade och hållbara snittblommor över hela landet. Boken blev till efter en 500 mil lång inventering och många följare hängde med på resan genom Instagramkontot @blomsterbonder. Efter bokutgivningen har Lisa Ising gett en rad föreläsningar om de djupt engagerade och miljömedvetna blomsterodlarna.
Ibland har hon lämnat journalistrollen och tagit aktiv del i svensk trädgårdsutveckling. Som exempelvis när hon i mitten av 1990-talet tog initiativet till Slottsträdgården i Malmö, ett av Sveriges första stadsodlingsprojekt. Under fyra år satte hon fullt fokus på sin vision som har utvecklats till en viktigt grön mötesplats där både blommor och människor får möjlighet att växa. Återigen social och ekologisk hållbarhet i förening.
– Ibland blir man som besatt och ser bara möjligheter i stället för hinder. Slottsträdgården är en seger för Malmö Stad som lät Malmöborna bestämma och utveckla sin egen stad, säger Lisa Ising som anser att medborgarinitiativ och gräsrotsprojekt är en viktig form av stadsutveckling. På frågan om hon ser sig som en folkbildare i Ulla Molins anda svarar hon:
– Jag är barn till två lärare, så det sitter väl i generna. Mitt yrke handlar mycket om att filtrera stora mängder information och fakta och koka ner det till något lockande och lärorikt, säger Lisa Ising.
Stipendiekommittén delade ut utmärkelsen på Sofiero slott i samband med konferensen H22 i Helsingborg. Fredrik Jergmo vid Movium SLU, Lisa Ising, Lena Vikström Swedish Gardens, Magnus Svederberg, Höganäs kommun, Annelie Sjöborg, chef för kultur och fritid, Höganäs kommun. I stipendiekommittén ingår även Ulf Nordfjell, Swedish Gardens. Foton: Kajsa Sjölander
Motiveringen lyder: Lisa Ising har skrivit flertalet böcker och är ständigt aktuell med intressanta reportage i olika
trädgårdsmagasin, men utnyttjar också den kraft som sociala medier besitter. Hon djupdyker gärna i inspirerande personligheter, som i boken Trädgårdslegender, där såväl Ulla Molin själv som tidigare stipendiaten Signe Persson-Melin finns porträtterade. Lisa Ising håller kurser och föreläsningar, och hon lyfte fram idén till gräsrotsinitiativet och succén Slottsträdgården i Malmö, där såväl växter som relationer mellan människor odlas. Hon är en folkbildare i sann Ulla Molin-anda, som sprider kunskap, fördjupar och breddar intresset för trädgårdens design, dess liv, lust och vad detta betyder för människor. Därför är hon en värdig vinnare av årets stipendium till Ulla Molins minne.
STORT GRATTIS Lisa Ising!