fbpx

Dahliorna i spegeldammen

När Dahliorna grävs upp på Göteborgs botaniska trädgård läggs blommorna i spegeldammen för att glädja människor och fiskar ytterligare en vecka.

Maria Sjöstedt är ansvarig trädgårdsmästare för vår medlems enastående och färgsprakande Dahliarabatt.
– Folk kommer hit bara för att njuta av dahliorna i spegeldammen och slår sig ner med en kopp kaffe, berättar hon.
Dahlior har en förmåga att väcka känslor och skapa glädje.
– När alla kan ta del av blommorna på ett nytt sätt blir färre besökare upprörda för att vi gräver upp dem. Att det sker nu har att göra med säsongspersonal som slutar och att det inte får bli för kallt i jorden innan vi planterar narcisserna som ska pryda rabatten i vår.
Vad tycker då de japanska koifiskarna som bor i dammen om sin nya inredning?
– Fiskarna gillar det verkligen, de är väldigt nyfikna och intresserade av blommorna. Dahlior är ätbara och vackra att förgylla salladen med, säger Maria Sjöstedt.
De ovanligaste dahliaknölarna bevaras i ett förråd för sommarblommor och resten säljs till entusiastiska Dahliaälskare i Botaniskas butik.
– I år har vi fått reglera försäljningen eftersom de tar slut direkt. Ungefär en tredjedel sparas. Alla vilda och historiska arter, eller sådana jag köpt utomlands, och de stjärnblommande med halskrås som älskas av våra pollinatörer, säger Maria Sjöstedt.
Hur bevarar man dahliaknölar på bästa sätt?
– Knölarna ska ligga svalt och mörkt, helst ska det vara en jämn temperatur mellan 4-6 grader. Blir det för varmt torkar de ut och blir det för fuktigt kan de börja ruttna. Vi packar in dem i sand och torv som vi täcker med en duk.
När vaknar de till liv igen?
– Vi väcker dem redan i mars och börjar sedan förodla knölarna i april. När vi planterar ut dahliorna i juni är de redan omkring en meter höga och i blom.

Film: Maria Sjöstedt, Intervju: Kajsa Sjölander