fbpx
IMG_2514

Här läggs grunden för en hållbar värld

Varje höst bjuder Botaniska trädgården i Uppsala in förskolebarn för att hjälpa till med plantering av lökar. Tanken är att barnens förståelse för växande, odling och närnatur lägger grunden för ett hållbart Uppsala och en hållbar värld.
Varje höst bjuder Botaniska trädgården i Uppsala in förskolebarn för att hjälpa till med plantering av lökar.
– Vi vill att barnen ska få vara delaktiga i vår kulturhistoriska miljö och samtidigt ge dem en dos kunskap att ta med hem, säger Lotta Saetre, kommunikatör för De linneanska trädgårdarna i Uppsala.
Att involvera barn i plantering har varit ett återkommande höstinslag sedan 2007. Tanken är att barnens förståelse för växande, odling och närnatur lägger grunden för ett hållbart Uppsala och en hållbar värld.
– När vi planterar pratar vi fotosyntes, färg och matematik med barnen. Vi mäter djupet på planteringsgropen och avståndet mellan lökarna, ser till att den spetsiga sidan hamnar uppåt och räknar hur många lökar varje barn planterar. Omkring 200 barn deltar vanligtvis i olika grupper, men i år blir det tyvärr betydligt färre på grund av corona, säger Lotta Saetre.
Tillsammans med barnen sätts 2 500 ekologiska tulpan- och narcisslökar i vitt och orange lite huller om buller på en 50 kvadratmeter stor yta i barockträdgården.
– Våra trädgårdsmästare kommer att komplettera lökarna med ett 50-tal kejsarkronor och ett 50-tal vita liljetulpaner som placeras jämnt fördelade över ytan. Färgvalet har vi gjort för att Uppsala ska vara värdar för O-ringen 2021, om pandemin tillåter, säger Lotta Saetre.