fbpx

Botaniska tar kliv in i framtiden

Botaniska trädgården i Göteborg genomgår nu en omfattande förvandling. Trädgården tar nästa steg in i framtiden och bygger nya växthus där kommande generationer ska få möjlighet att fascineras och lära sig mer om världens biologiska mångfald.
Den första växthusetappen är redan i gång att byggas på åsen ovanför huvudentrén, mitt emot de nuvarande växthusen. Här kommer alpina växter att visas i stenblock av kalktuff. Även lökträdgården, som visar upp delar av Botaniskas unika samling av lök- och knölväxter, får sin nya placering på åsen.
Nästa etapp beräknas dra i gång nästa år. Då ska de befintliga växthusen rivas och ersättas av ett nytt jätteväxthus och besökscentrum. Satsningarna är viktiga för arbetsmiljö, hållbarhet och tillgänglighet, men också för att ytterligare stärka trädgårdens nationella och internationella roll inom forskning och folkbildning. 2026 beräknas det stora, nya växthuset vara inflyttningsklart för de drygt 4 000 olika växtarter som inryms här. Bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö. Att forsla runt och förvara alla dessa värdefulla växter under byggtiden är en logistikutmaning att imponeras av! Besökare kan uppleva vissa störningar av det pågående bygget, framförallt från huvudvägens början upp till centrala trädgården. Men misströsta inte om du är trött på byggarbetsplatser, längre upp i trädgården är allt lugnt, vackert och fascinerande, precis som vanligt.