fbpx
Liselotte Fritz_Stipendiet till Ulla Molins minne 2023_KS_26042023_7924 1

Liselotte Fritz årets Ulla Molin-stipendiat

I år gick stipendiet till Ulla Molins minne till en prisbelönt skribent som är aktuell med boken ”Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården”. Vi ställde några frågor till 2023 års stipendiat Liselotte Fritz.
Vad kommer sig ditt intresse för Ulla Molin, Liselotte Fritz?

– Jag besökte Ulla Molins trädgård på Tallgatan i Höganäs under en trädgårdsrunda i början av 2000-talet och blev starkt berörd av det hon hade skapat i en liten villaträdgård. Efter det köpte jag Anna-Maria Blennows bok om Ulla Molin, läste hennes egen bok Leva med trädgård och blev ännu mer nyfiken på vem hon var. Tanken vaknade då på att skriva en bok ur ett journalistiskt perspektiv.

Vad vill du förmedla med boken Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården?

– Jag ville beskriva hennes liv och den tid hon levde i. Hon var en stark kvinna som tog plats i en mansdominerad värld och som med självförtroende och självklarhet klev in på männens område. Det kändes viktigt att berätta om allt hon gjorde – till exempel skapade Sveriges första stora trädgårdsutställning Uterummet på Norrviken utanför Båstad 1961 och öppnade Gröna Gården i Helsingborg – ett modernt grönt showroom långt före sin tid. Hon var en pionjär inom så många områden, inte minst arkitektur och slutade sedan sitt liv som en stor trädgårdskonstnär med sitt mästerverk på Tallgatan. För mig kändes det viktigt att lyfta fram personer som inspirerats av henne i boken, bland annat Heidi Palmgren och Ulf Nordfjell, som nu ser till att hennes trädgårdstankar lever vidare och för ut dem till en yngre generation trädgårdsintresserade.

Är det något speciellt du är nöjd med i boken?

– Att jag fick låna Lisa Bauers fantastiska illustrationer till boken från hennes dotter Lena Boije Anker. Och att jag fick med kopplingen mellan Ullas estetiska trädgårdsdesign och arbetarträdgårdarna i de nordvästskånska gruvområdena, något som inte lyfts fram tidigare.

Hur ser din bakgrund ut, vad har du gjort tidigare? Har du släppt fler böcker?

– Jag är född i Stockholm, men har också skånska rötter. Större delen av mitt journalistliv har jag frilansat men under ett decennium drev jag också min egen tidning Kullaliv, med inriktning på människor, mat och miljö i Kullabygden. Mitt arbete med Magasinet Kullaliv inspirerade mig att skriva guideboken Kullabygden och Bjärehalvön: Utflykter, strandhugg och andra guldkorn som kom ut 2019.

Har du en egen trädgård, är den inspirerad av Ulla Molin?

– 2006 köpte jag och min man ett gammalt fallfärdigt tryckeri i Höganäs. Nu har vi förvandlat både byggnader och det som mest var packad lera, utan någon form av grönska, till en trädgård. Vi har nog inspirerats mer än jag trott av Ulla. Vi har ett högt plank som ramar in trädgården och har på olika sätt försökt att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Vi har många klätterväxter, har helt valt bort gräsmatta och har i stället dansk sjösten där lavendel, lammöron, kattfot och stockrosor kommer upp ur. Framför allt är det nog Ulla Molins milda färgskala med mycket silvergrått jag tagit till mig. Och så har jag försökt att få till en liten växtväv – en scen – under ett silverpäron, men det har jag väl lyckats så där med.

Var är du verksam och vad arbetar du med just nu?

– Just nu pendlar jag mellan Höganäs och Stockholm där jag deltidsarbetar på TT Nyhetsbyrån. Och så har jag påbörjat research för en ny bok.

Vad drömmer du om?

Att skriva fler böcker om trädgård och att få bekanta mig mer med floran på Kanarieöarna, framför allt på Teneriffa och Gomera, som jag är mycket förtjust i. Just nu ser jag mycket fram emot att besöka Chelsea Flower Show i London i maj.

Stort grattis till stipendiet Liselotte Fritz!

Juryns motivering:
Liselotte Fritz är en prisbelönt frilansskribent med fokus på hälsa, trädgård, resor och film. Med boken om Ulla Molin – Konsten att skapa den tidlösa trädgården – stannar tiden upp och vi inser att Liselotte Fritz bokverk porträtterar en trädgårdspionjär som var långt före sin tid. Boken med illustrationer av Lisa Bauer är ett mycket viktigt tidsdokument om Ulla Molin. Den lyfter fram Ulla Molins stil som alltid var exklusiv samtidigt som hon drevs av tanken att trädgården skulle vara till för alla. Liselotte Fritz lyckas förena material från många händer och tidsepoker till vår samtid där teamwork, biologisk mångfald och hållbarhet står i fokus. Genidraget att presentera några av hennes efterföljare visar att snille och smak, kunskap och erfarenhet är precis vad samtiden behöver.

Fakta om stipendiet:
Trädgårdspionjären Ulla Molin utvecklade och förnyade det gröna kulturarvet och fortsätter att vara en viktig inspiratör. I år är det sjunde året som föreningen Swedish Gardens, SLU Tankesmedjan Movium och Höganäs kommun, delar ut stipendiet.