fbpx
Foto David Lundin

Fredriksdal visar vild trädgårdsestetik i ny sommarutställning

Fredriksdals kommande sommarutställning Varannan vild! visar hur naturen skapar rätt förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv. Med ny trädgårdsestetik och fascinerande vilda växter som hållbara alternativ kan våra trädgårdar förvandlas till rena paradiset för fåglar, fjärilar, växter – och oss själva.
Många trädgårdsväxter har sitt ursprung någon helt annanstans på jorden, är urlyfta ur sitt ekologiska sammanhang och fungerar inte alltid som bra värdväxter för insekter i Sverige. Det gör däremot våra vilda, inhemska växter – och det är dessa värdväxter som den kommande trädgårdsutställningen lyfter fram.
– De vilda växterna är bland naturens allra viktigaste byggstenar. Att bevara den mångfalden är det viktigaste vi kan göra för att rusta naturen för framtiden, med miljö och klimat i förändring, säger Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar och som arbetar med att bevara hotade växter i Skåne.
Varannan vild! utmanar det vanliga trädgårdstänket. När Fredriksdals botaniska trädgård anlades för snart hundra år sedan insåg man värdet av att samla och ta tillvara regionens egen flora. Idag odlas här en stor mängd vilda växter som varit och är på gränsen till utrotning.
– Det härliga är att det ger hopp. Insektslivet och den biologiska mångfalden är hotade, men vi kan alltså göra något åt det och det ger i sin tur en boost åt fågellivet. Allt hänger samman, säger trädgårdsförfattaren Christel Kvant, som tagit initiativ till utställningen och skrivit texterna.

Blåklocka illustrerad av Maja Säfström.
Den välrenommerade illustratören och författaren Maja Säfström har illustrerat utställningen som också innehåller en idéträdgård och en generös mötesplats med prova-på-verkstad.
Invigning är den 22 maj och utställningen pågår sedan fram till den 25 september.

Trädgårdsförfattaren Christel Kvant har tagit initiativ till sommarens utställning Varannan vild! Foto: Lars Hedström