fbpx
Skansen-vinter_KS

Skansen stänger efter 129 år

Pandemin har slagit hårt mot vår medlem Liseberg och nu tvingas även Skansen stänga. Det är första gången på 129 år som verksamheten låser sina entréer för en längre period. 
– Vi på Skansen är ledsna att vi har varit tvungna att fatta detta beslut om att stänga. Det har varit ett svårt, men utifrån nu rådande riktlinjer samtidigt ett nödvändigt beslut, säger John Brattmyhr, vd för Skansen.
Det är med anledning av statsminister Stefan Löfvens pressträff tidigare i veckan som Skansen inte ser någon annan möjlighet än att stänga ner verksamheten helt och hållet. Detta för att ta ansvar i enlighet med de nya riktlinjerna där alla personer uppmanas att ta eget ansvar och inte träffa fler än åtta personer, inom familjen.
– Det är vidare mycket svårt för Skansen att ekonomiskt motivera, och klara av att hålla öppet, när vi inte kan ta emot fler gäster. Vi får inte ha för många gäster på området samtidigt som entréavgifterna är i särklass vår största intäktskälla, säger John Brattmyhr.
Skansen

finansieras till en fjärdedel av staten, vilket innebär att intäkter om vanligtvis 200 miljoner kronor ska säkerställas av egen kraft. Under pandemin har Skansen fått tillfälliga stödpaket, men det löser inte det allvarliga i den ekonomiska situationen på längre sikt.

– Vi måste överleva här och nu och vi måste vara mer innovativa än någonsin för att utveckla vårt erbjudande till gäst och skapa nya intäkter. Utmaningen att ställa om verksamheten samtidigt som medarbetarna är permitterade, och att grundläggande ekonomiska förutsättningar för utveckling inte finns, är extremt svårt att lösa, fortsätter John Brattmyhr.
Entréerna på Skansen stängs från och med fredagen den 27 november. Förhoppningen är att kunna öppna upp verksamheten igen till våren.