fbpx
KS_18082022_1568

Orangeriet på Gunnebo har återuppstått

Efter många års arbete invigdes igår det 1700-talsorangeri som återuppstått på Gunnebo. Ett arbete som initierades redan då Swedish Gardens vice ordförande Lena Vikström var VD för Gunnebo slott och trädgårdar.
Drömmen om att rekonstruera orangeriet har levt sedan 1995, då Mölndals stad sa ja till att återuppbygga de förlorade delarna av Gunnebo efter Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritningar. Visionen var ”Åter till 1700-talet – ett framtidsprojekt” och under sina 25 år på Gunnebo vände Lena Vikström på varje möjlig sten för att finansiera återuppbyggnad av tjänstefolksbyggnad, drivhus, flygelbyggnader, köksträdgårdar, treillage, staket, balustrader och kronan på verket – orangeriet!

Sedan 2013 har återuppbyggnaden av Gunnebo orangeri, ett av Sveriges mest ambitiösa rekonstruktionsprojekt, pågått. Flera arkeologiska utgrävningar har genomförts och många skickliga hantverkare inom timring, finsnickeri, stuckatur, mureri och kakelugnsmakeri har såväl arbetat hårt som utbildats inom traditionella byggnadshantverk under resans gång. Nu står det här, det sagolikt vackra och majestätiska orangeriet och man har sannerligen inte tummat på hantverket. Ett minst sagt imponerande projekt!

Arbetet påbörjades under Lenas tid som VD på Gunnebo och då var det inte många som trodde att projektet skulle ros i hamn. Lena uppmärksammades under invigning och tackades för sin entusiasm, drivkraft och tålamod. Lena har alltid brunnit för det långsiktiga bevarandet och för att föra kunskap vidare. “Jag är så otroligt stolt över att jag har fått vara en del i återuppbyggnaden av orangeriet och resultatet är magnifikt!” säger Lena Vikström efter den pampiga invigningen.

Byggnadsår: Det ursprungliga orangeriet byggdes på 1700-talet. Rekonstruktionen har pågått mellan 2013-2022.
Arkitekt: Gunnebos arkitekt Stefan Günter har tolkat Carl Wilhelm Carlbergs originalritningar och tagit fram de som legat till grund för det nuvarande orangeriet.
Bidrag från: Torsten Söderbergs stiftelse, Wallenstam AB, Castellum, Derome, Västra Götalandsregionen och Mölndals stad

Stort grattis Gunnebo slott och trädgårdar!