fbpx
Ingrid Hellberg, fjällbotanisk trädgårdsmästare på Fjällträdgården i Jokkmokk, tillsammans med Lena Vikström, vice ordförande i Swedish Gardens och Ingeborg Hellberg, mamma till Ingrid. Foton: Kajsa Sjölander

Ny besöksträdgård planeras i Jokkmokk

Det smids spännande planer i Norrland. En ny, stor besöksträdgård planeras i anslutning till Fjällträdgården och Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.
Under ett besök på Gunnebo slott passade vi på att ställa några frågor till Ingrid Hellberg, fjällbotanisk trädgårdsmästare på Fjällträdgården i Jokkmokk och Lena Vikström, vice ordförande för Swedish Gardens och projektledare för Midnattssolens trädgård i Jokkmokk.
Fjällträdgårdsmästaren, vad är det som är på gång i Jokkmokk?
– Det finns planer att anlägga Midnattssolens trädgård i anslutning till Fjällträdgården där jag arbetar. Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell har ritat besöksanläggningen som är tänkt att hålla öppet året om. Midnattssolens trädgård blir ett lyft för Jokkmokk, Norrbotten och växtkunskapen i hela Sverige, säger Ingrid Hellberg.
Projektledaren, vad kommer ingå förutom Fjällträdgården?
– Midnattsolens trädgård består av många olika delar, en lekpark på samiskt tema, en lavträdgård, en köksträdgård med läkeväxter och ett besökscentrum bland annat. Hela området är fem hektar stort, säger Lena Vikström.
Ingrid, varför är det viktigt med en besöksträdgård i Norrland?
– Att skapa besöksträdgårdar för kunskapsutbyte, forskning och människors välbefinnande är kanske viktigare än någonsin. Den arktiska floran är väldigt speciell och vi har mycket att lära oss av naturen uppe i norr.
Lena, när blir Midnattssolens trädgård verklighet?
– Förstudien kommer att pågå under hela nästa år så projektet är ännu i sin linda. Målet med förstudien är att byggstart är inplanerat och att byggprojektet har full finansiering, berättar Lena Vikström.

Imorgon berättar vi mer om planerna för Midnattssolens trädgård!

Ingrid Hellberg, fjällbotanisk trädgårdsmästare på Fjällträdgården i Jokkmokk, tillsammans med Lena Vikström, vice ordförande i Swedish Gardens och Ingeborg Hellberg, mamma till Ingrid. Foton: Kajsa Sjölander

 

I samtal med Gunnebos trädgårdsmästare. I bakgrunden skymtar orangeriet som nu rekonstrueras efter de ursprungliga ritningarna av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg för handelsmannen John Hall och dennes familj. Invigning är planerad 2022.