fbpx

KALENDARIUM Surrande parker och trädgårdar

Pollineringsveckan 19 -27 maj
Startskottet för kampanjen Surrande parker och trädgårdar runtom i landet.
Under denna vecka infaller också World Bee Day den 20 maj och Internationella dagen för biologisk mångfald den 22 maj.

Ytterjärna Trädgårdspark
Ytterjärna Trädgårdspark firar starten på pollineringsveckan lördag 19 maj med workshops, visning av bikupor, fotoutställning, växtförsäljning och mycket mer.
Program hela dagen från 10.00-15.00.
Trädgårdsmästarna finns på plats för samtal och tips och råd!
För fullständigt program besök hemsidan här
Rosendals trädgård
Vi dyker ner i pollinatörernas surrande värld och smyginviger vår nya örtagård, i plantboden visar vi på planteringar som lockar till sig våra vänner humlor, bin och fjärilar.
Lördag 19 maj Trädgårdssaga
Vår sagoberättare Aina tar er med på en resa i växternas vindlande värld – kanske vi träffar på en humla eller två… Örtagård, fjärilsrestaurang och bihotell kl. 14 och 15.
Lördag 19 maj Linas & Binas gästar gårdsbutiken
och pratar om honung & bin kl. 11 -17.
Marabouparken Sundbybergs kommun Söndag 20 maj kl 13:00
Våra vänner pollinatörerna – en workshop för alla.
Våra vänner pollinatörerna” är en workshop där barn, ungdomar och vuxna får lära sig att bygga bostäder åt pollinatörer som honungsbin, vilda bin och humlor. Kom med den 20 maj och bygg hem åt vilda solitärbin av näver, vass och andra naturmaterial. Deltagarna kommer att ha möjlighet att ta med sig en egentillverkad bostad hem för att placera ut i valfri trädgård eller park. De kommer också att kunna bidra till bygget av en större bostad som kommer att färdigställas i Marabouparken under sommaren som del i en utställning som öppnar den 13 juni kl 18!
Slottsskogen och Trädgårdsföreningen i Göteborg
För att väcka kunskapen om de viktiga pollinatörerna bjuder vi in till två dagar med
aktiviteter i Göteborgs populäraste parker.
Göteborgs biodlarförening kommer och visar visningskuporna och pratar om biodling + bjuder på fjolårets honung.
Bygg insektshotell tillsammans med Park- och naturförvaltningens naturpedagoger och parkvärdar.
Alla barn är välkomna att plantera fröer till pollinatörerna tillsammans med Biet Maya från SVT Barnkanalen.
Ingen föranmälan och allt är gratis.
#surrandeparker #pollineramera
Lördag 26 maj
Tid: 10–13
Plats: Slottsskogen,
Fruktlunden
Söndag 27 maj
Tid: 10–13
Plats: Trädgårdsföreningen,
Lagerhuset/Fjärilskullen

Göteborgs Botaniska Trädgård
I samband med pollineringstemat i landets trädgårdar och parker flyttar Botaniskas biodlare Janne Pettersson fram sina kupor i till entréområdet. Tre trågkupor omgivna av en specialgjord rabatt med insektsdragande buddleja ska dra besökarnas uppmärksamhet till vikten av att vi alla tar hand om de pollinerande insekterna.
I Örtagården finns som vanligt en visningskupa för den som vill studera hur bina lever och bor. Bildrabatten ovanför Spegeldammen får året till ära formen av ett bi.
Under pollineringsveckan firar Botaniska och Göteborgs universitet Biologiska mångfaldens dag tisdag 22 maj då bland andra Lotta Fabricius Kristiansen från föreningen Svenska bin berättar om en av våra viktiga pollinatörer.
I Botaniskas butik säljs honung från trädgårdens kupor.
22 maj – Biologiska mångfaldens dag
I dag firas biodiversitetens dag över hela världen! Kom och fira tillsammans med Botaniska, Göteborgs universitet och Centrum för Globala Biodiversitetssudier. Kl 15.30 – 19.00 bjuds det på visningar av trädgården, visning av herbariet, föreläsningar och upptäcktsfärd för barnen. Föreningen Svenska Bin berättar om binas betydelse för den biologiska mångfalden. Butiken har öppet till kl 20, växthusen till kl 19. Gardencafé AnyDay har öppet till kl 17. Detaljerat program kommer inom kort på botaniska.se

Katrinetorp Landeri
I den sexton kvarter stora köksträdgården på Katrinetorp finns fyra bikupor och ett fint insektshotell. Ytterligare fyra bikupor står sedan 2017 i den nedre delen av Engelska parken. Intill bikuporna i köksträdgården finns en blandning av växter, tolv olika sorter som uppskattas lite extra av pollinatörer.
Under pollineringsveckan infaller bland annat den internationella bi-dagen (20 maj) och biodiversitetsdagen (22 maj). Men på Katrinetorp tjuvstartar vi redan veckan innan, med en föreläsning om bin och honung som hålls av de två biodlare som sköter om kuporna på Katrinetorp. Lokalt producerad honung säljs i entrébutiken.
Park och trädgårdar är öppna varje dag kl 8-20. Fri entré!

Umeå parker
Umeå: Surrande bin i Hedlundadungen
Planteringsytorna i Hedlundadungen (en multipark med aktiviteter och upplevelser, invigd 2016) kommer att fyllas med ett smörgåsbord av binas favoritväxter. Anledningen är att Umeå kommun även hakar på den rikstäckande kampanjen Surrande parker och trädgårdar som syftar till att sprida kunskap om den livsviktiga pollineringen av växter. Kampanjen drivs av Swedish Society of Public Parks and Gardens (SSPPG) i samarbete med Svenska Bin.
Tisdag 22 maj Internationella dagen för biologisk mångfald
Umeå kommun anordnar insektsverkstad och andra aktiviteter för förskolor i Hedlundadungen.
28 augusti Parkernas dag.

Uppsala Linneanska trädgårdar
Fotografera, tävla och ställ ut
Nästa steg i vårt temaår Pollinera mera, där vi vill sprida kunskap och öka ert intresse för bin, humlor och andra viktiga medarbetare i våra trädgårdar:
Vi uppmanar er nu att ta er ut i trädgårdar, parker och natur och fotografera pollinatörer. Skicka in era sex bästa pollinationsbilder digitalt till oss här. Vi kommer sedan att välja ut 6-8 fotografer som får ställa ut några av sina bilder i östra flygeln på Linnés Hammarby. Sista dag att skicka in material är 25 juni. Vi producerar utställningen som kommer att pågå 15 juli-30 september. Under utställningstiden kommer våra besökare också kunna rösta på bästa bild. För mer information, se vår hemsida
Lördag 19 maj Linnés trädgårdsfest
Gå på upptäcktsfärd bland ståndare och pistiller och lär dig mer om bin och andra pollinatörer. Hitta rara växter på trädgårdsmarknaden vid ån. Lyssna på föredrag om odling eller var med på invigningen av årets Linnésommar. Linnéträdgården kl. 11-17 .
Söndag 20 maj Visning och picknick i äppellunden
Vår botanist tar tillsammans med insektsexperten Christina Winter med er ut i äppellunden för att prata ståndare, pistiller, blomning och pollinatörer. Linnés Hammarby kl. 12.30.
Onsdag 23 maj Grattis Linné!
Föredrag och visningar om honung, pollination och våra viktiga pollinatörer. För högstadium och gymnasium. Obligatorisk föranmälan. Linnéträdgården.
Onsdag 23 maj Bin, honung och pollen
Föredrag av Apotekarsocieteten och vår lokala biodlare. Linnéträdgården kl. 18.
Söndag 27 maj Bin och andra pollinatörer
Vilka är luftens hjältar som flyger omkring och pollinerar? Följ med småkrypsspanarna på upptäcktsfärd i parken. Linnés Hammarby kl. 11-13.
Utställning
1 maj – 30 september Bevingad flora
Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. De har skapat en fantasifull insektsvärld, med skira sländor och färgglada dagfjärilar och nattflyn. Orangeriet, Linnéträdgården.
29 maj – 1 juni Plantering av sommarblommor
Uppsalas förskolebarn dansar och planterar blommor för en surrande sommar i Botaniska trädgården. Obligatorisk föranmälan.
Lördag 2 juni kl. 20-24 Museinatt i tropikerna
Upplev ANA IMRAAs stämningsfulla pop-up-dans ”Alive in the garden”. I danserna gestaltas vind, vatten och grönska samt vallmon, rosen, pågågeln, fjärilen och ormen.
Torsdag 14 juni och 28 juni kl. 10-12 Slunga honung i Hagby
Besök våra biodlare och lär dig hur de slungar honung och hur deras drottningodling går till. Obligatorisk föranmäla.
Söndag 5 augusti kl. 13 Surrande trädgård
Botanisten och trädgårdsmästaren berättar om pollinatörer, blommorna de besöker och vad du bör plantera för att gynna våra viktigaste medarbetare. Botaniska trädgården.
Söndag 19 augusti kl. 11-17 Rågskörd med marknad
Var med vid skörden av råg och när biodlaren slungar honung. Följ med på visningar av växterna från mormors tid, blomflugor och vilda bin, kålgård och mycket mer. Lär dig mer om garnfärgning, biodling och gå på tipspromenad. Aktiviteter för alla åldrar. Linnés Hammarby.
Söndag 2 september Botans dag med växt- och matmarknad
Fynda nya växter till din trädgård. Få råd och tips om odling. Lär dig mer om bin och biodling. Bekanta dig med trädgårdens vilda pollinatörer. Botaniska trädgården.
23–24 september Äppeldagar
Musta dina äpplen, få hjälp att sortbestämma dem eller lär dig känna igen olika sorter i vår stora äppelutställning. Gå på tipspromenad i parken och lär dig mer om våra hjälpsamma grannar – pollinatörerna. På söndagen slungar vår biodlare honung. Då får du också provsmaka honung och lära dig mer om biodling. Linnés Hammarby.
29/10-11/11 Höstlovskul: Tropiska fjärilar
I Tropiska växthuset odlar vi många växter med finurlig pollination. Några pollineras av fladdermöss, andra av fåglar, flugor, steklar eller fjärilar. Under två veckor fladdrar tropiska fjärilar i Victoriasalen. Lär dig mer om vad de äter och vilka blommor de pollinerar. Tropiska växthuset. Botaniska trädgården.