fbpx
vathzayz6m7htuhelwq5

Gunnebo nominerat till internationellt trädgårdspris

Gunnebo Slott och Trädgårdar har som enda svenska park blivit nominerad till European Award for Ecological Gardening 2017 i kategorin Besöksträdgårdar. Prisceremonin hålls i Berlin 2 september.

Juryn bestod av Zuzana Ambrožová (Tjeckien), Margit Beneš-Oeller (Österrike), Brigitte Goss (Tyskland), Chris Raeburn (Storbritannien), Markus Zeiler (Tyskland) och Karl Ploberger (Österrike). Juryn har valt ut 15 besöksparker i Europa som är förebilder inom hållbar och ekologisk trädgårdsskötsel.

Lena Vikström är vd för Gunnebo och säger:

”Vi är otroligt stolta över att det arbete vi lägger ner på att upprätthålla 1700-talsträdgårdarna med en hållbar och ekologisk profil uppmärksammas internationellt. Gunnebo ritades utifrån internationell inspiration med både fransk och engelsk park samt nyttoträdgårdar. Idag har vi en ekologisk profil och vår restaurang en kretsloppsgastronomi från jord till bord. Besökare kommer till oss från hela världen och ser det unika helhetstänket på Gunnebo. Vi är mycket hedrade över att vara nominerade till detta pris.”

Trädgårdarna är en viktig del av 1700-talsmiljön på Gunnebo och är ett av Göteborgsregionens mest populära besöksmål med över 400 000 besökare 2016. Både byggnader och trädgårdar ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg efter hans hemkomst från en fem år lång inspirationsresa i Europa.

Skötseln av trädgårdarna och samarbetet mellan trädgårdsmästare och restaurang har uppmärksammats både i Sverige och internationellt. I trädgårdarna, som är KRAV-märkta, bedrivs ekologisk skötsel utan kemiska bekämpningsmedel. En stor del i arbetet med trädgårdarna är att upprätthålla historiska hantverk på en daglig basis, såsom lieslåtter och hässjning.

Mer information om priset finns här: www.naturimgarten.at/award-english.