fbpx
Till följd av coronakrisen startar Gunnebo slott och trädgårdar volontärverksamhet där anställda och boende i Mölndal erbjuds frivilligarbete i trädgården.

Gunnebo erbjuder coronapermitterade volontärjobb

Hansi Rosenthal är kemist och vill sadla om till trädgårdsmästare, Klara Kållberg är nyutexaminerad landskapsarkitekt på jakt efter jobb. Under våren har de varit en del av Gunnebos lyckade satsning för arbetslösa och coronapermitterade.

Social och ekologisk hållbarhet är något som genomsyrar verksamheten på Swedish Gardens medlem Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal. När permitteringarna duggade tätt tidigare i år föddes idén om hur Gunnebo kunde bidra i coronakrisen. Sedan i början av maj har 14 permitterade och arbetslösa personer erbjudits volontärarbete i trädgården och i restaurangen. Emma Naqvi är trädgårdsterapeut på Gunnebo och samordnar den nya frivilligverksamheten. Hon berättar att tanken är att använda Gunnebo på så många sätt som möjligt, för samhällets bästa.
– Under våren har vi haft mycket frånvaro bland personalen och volontärernas bidrag har verkligen varit en stor bonus, säger hon.

Nytt kapitel
En av de nya frivilliga är Hansi Rosenthal som sedan i början av maj arbetat på Gunnebo fem timmar, två dagar i veckan.
–  Numera kan jag titulera mig som expert på att kratta grusgångar och finklippa gräskanter, men sysslorna är väldigt varierande. Vi gör allt från att röja sly till att hämta störar i skogen och rensa ogräs i köksträdgården.
Efter 20 år som kemist inom pappersmassaindustrin vill han sadla om.
– Jag hade ett vikariat som gick ut tidigare i år. När detta dök upp blev jag väldigt glad eftersom jag har sökt trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo till hösten.
Hansis volontärkollega Klara Kållberg är också inne på park- och trädgårdsspåret. Som nyutexaminerad landskapsarkitekt drömmer hon om att rita stadsparker.
– För mig har detta varit toppen. Jag söker jobb, så det har varit spännande att komma ut och träffa nya människor och lära mig mer om Gunnebos trädgård, säger hon.

Fortsättningen
Just idag handleds volontärerna av Lotta Ekroth som arbetar som trädgårdsmästare på Gunnebo.
– Det är lite av en skolträdgård där vi fokuserar på gamla metoder. Att gå tillbaka till det hållbara kräver lite mer omtanke och tid, så det är alltid bra med extra händer. Sen är det väldigt roligt att arbeta några stycken tillsammans. Jag läste själv utbildningen och gjorde min praktik här, berättar Lotta Ekroth.
Volontärprojektet på Gunnebo kommer inledningsvis pågå under tre månader, men samordnaren Emma Naqvi är inte främmande för en fortsättning.
– Vi kan definitivt tänka oss att bygga vidare på detta längre fram, säger hon.

Text och foto: Kajsa Sjölander

 

Till följd av coronakrisen startar Gunnebo slott och trädgårdar volontärverksamhet där anställda och boende i Mölndal erbjuds frivilligarbete i trädgården.
Under handledning av Gunnebos trädgårdsmästare får volontärerna hjälpa till med arbete i trädgårdarna och i kulturlandskapet på 1700-talsanläggningen.
Hansi Rosenthal och Klara Kållberg trivs med sina volontäruppdrag.
Gunnebo vill bidra under coronakrisen och erbjuder nu utomhusarbete för frivilliga.
Gunnebos trädgårdsmästare Lotta Ekroth (till vänster) handleder volontärerna Hansi Rosenthal och Klara Kållberg.