fbpx
Lapsk alpros.

Fjällträdgården ny utvecklingsmedlem

Fem frågor till Ingrid Hellberg, biodynamisk trädgårdsmästare på Swedish Gardens nya utvecklingsmedlem Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk.
Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk är ny utvecklingsmedlem i Swedish Gardens.

 

Fem frågor till Ingrid Hellberg, biodynamisk trädgårdsmästare på Swedish Gardens nya utvecklingsmedlem Fjällträdgården i Jokkmokk. 

Ingrid Hellberg är eldsjälen som vandrar långt ut i den norrländska vildmarken för att hämta botaniska växter till Fjällträdgården, Swedish Gardens nya utvecklingsmedlem i Jokkmokk.

Hur skulle du beskriva Fjällträdgården?
– Kvarnbäcken rinner genom trädgården som är full av fantastiska fjällbotaniska växter. Härifrån får man uppleva vyerna i norr och känslan av att befinna sig på fjället. Trädgården är ungefär en hektar stor och en del av Ajtte – svenskt fjäll och samemuseum.

Hur känns det att vara ny utvecklingsmedlem i Swedish Gardens?
– Det är fantastiskt roligt! Ett viktigt bevis på vårt idoga arbete för att skapa en professionell fjällbotanisk trädgård. Jag har längtat efter detta länge.

Var kommer trädgårdens växter ifrån?
– Med särskilt tillstånd hämtar jag växterna  ute i den norrländska vildmarken, på fjället eller i skogen, och flyttar dem till trädgården. Det är många timmars arbete för att växterna ska känna sig välkomna och trivas i sin nya miljö. Jag behandlar dem som små nyfödda barn för att de ska trivas, och jobbar efter förutsättningarna som växterna har ute i det norrländska landskapet. Fjällens växter önskar sig olika förutsättningar. En del vill till exempel att det  ska vara lite kärvt och kargt runt omkring.

Vilken är din favoritväxt?
– Då får jag nog säga Linnéa, som Carl von Linné döpte den till under sin lapplandsresa 1762. Det är en jättevacker skogsblomma med två skira rosa-vita klockor. I framtiden önskar jag att vi kan forska på några fjällväxter i vår värdefulla botaniska samling. När Linné var här noterade han flitigt stort som smått och han gjorde många intressanta observationer av djur- och växtkunskap bland samerna. I Fjällbotaniska trädgården visar vi ett urval av de växter som Linné uppmärksammade. Av särskilt intresse är Linnés iakttagelser av växternas användning och nytta.

Linnéa – Ingrid Hellbergs favoritväxt. Blomman döptes av Carl von Linné under hans Lapplandsresa 1762.

Du har utbildat dig till biodynamisk trädgårdsmästare, vad innebär det?
– Att vara biodynamisk trädgårdsmästare innebär att tänka utifrån ett helhetsperspektiv. Allt hör ihop och det är lika viktigt att vårda växten som att ta hand om dig själv. Jorden är extra viktig att lägga energi på, så att kommande generationer också kan bruka den. Utan bra jord mår växterna inte bra.

Kan du berätta något om Midnattssolens trädgård?
– Fjällträdgården ska bli en del av den betydligt större Midnattssolens trädgård som nu planeras i Jokkmokk. Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell har ritat trädgården som kommer bestå av olika trädgårdsrum som visar samspelet mellan natur, trädgård och design. Byggstart är planerad nästa år, 2021. Midnattssolens trädgård är något vi verkligen ser fram emot här i Jokkmokk.

 

Karta över Fjällträdgården som inom några år kommer bli en del av den betydligt större Midnattssolens trädgård.
Lapsk alpros får besök av en myra.