fbpx
Under sommaren har en stor del av personalen varit permitterade, vissa så mycket som 80 procent.

Det vilda erövrar Liseberg

Kaniner, rävar, råttor, igelkottar, en mård och mängder av olika sorters fåglar. När besökarna lyser med sin frånvaro har istället djuren och växtligheten tagit Liseberg i besittning. Swedish Gardens besökte trädgårdsmästarna i den igenbommade parken.

Rabatterna som vanligtvis är ett sprakande fyrverkeri av blommor så här års gapar tomma. Liseberg har minst sagt haft en annorlunda säsong. Hoppet om att kunna öppna parken fanns ända till juli, sen kom beslutet om näringsförbud.
– Eftersom vi skulle kunna öppna med kort varsel planterade vi 6 000 lökar och 25 000 penséer i våras. Veckan innan midsommar planterade vi om.
Kenneth Johansson är en av parkens 12 trädgårdsmästare sedan många år tillbaka. Om ett par månader blir teamet två färre.
– Eftersom det är väldigt oklart när vi kan öppna igen har 95 fastanställda varslats, varav två trädgårdsmästare som ska sluta i början av november. Det känns så klart väldigt sorgligt.

När Liseberg kan öppna igen är det i nuläget ingen som vet. Foto: Kajsa Sjölander

Förhoppningen är att kunna öppna upp nöjesparken nästa säsong.
– I vanliga fall är det ett maskineri som snurrar, pengar finns och våra säsongare kommer tillbaka. Nu är det tvärstopp på alla fronter, säger Håkan Blanke, även han en av Lisebergs trädgårdsmästarveteraner med 17 år bakom sig i parken.
Längs gångvägar och runt karuseller frodas växtligheten.
– Det här är sådant vi aldrig behöver tänka på i normala fall, säger Håkan Blanke och pekar ner mot marken där gräset sticker upp mellan gatstenarna.
I vanliga fall trampas gräset bort. Men det är inte bara växtligheten som stortrivs när besökarna lyser med sin frånvaro. Under sommaren har betydligt fler djur skymtats på Liseberg.
– Bakom Flumeride har en räv flyttat in. Där finns nog en hel del råttor den kan jaga och det är ju bra om vi blir av med dem. Vi har också sett en mård, mängder av kaniner, igelkottar och fler fåglar än vanligt, säger Kenneth Johansson.

Under sommaren har trädgårdsmästarnas prio legat på området kring stora scenen där TV-programmet Lotta på Liseberg har spelats in, utan publik.
– Eftersom vi har varit permitterade på 80 procent har det verkligen handlat om att välja vad som är viktigast. Nu arbetar vi två dagar i veckan, åtminstone fram till november som det ser ut nu, säger Håkan Blanke.
Trädgårdsmästarna berättar att de vanligen har stor handlingsfrihet i valet av växter.
– Det är något av det roligaste med att arbeta här, att vi får bestämma växter och har stor frihet i utformandet av trädgårdarna som upplevelsemontrar för våra besökare, säger Kenneth Johansson.

När John Fogerty spelade på Liseberg förra sommaren var trycket enormt och publik stod uppe i rabatter och planteringslådor.
– Det gäller att inte nedslås när våra planteringar trampas ner, allt är väldigt föränderligt här, säger Håkan Blanke och poängterar att Liseberg inte är en botanisk trädgård.
– Vårt jobb är att skapa vackra och spännande miljöer som omringar attraktionerna.
Men visst finns det speciella växter även på Liseberg. Kejsarträd, näsduksträd, tulpanträd och i den Förbjudna trädgården lyfts giftiga arter fram.
– När vi var med i Gothenburg Green World samarbetade vi med Botaniska och Trädgårdsföreningen, det var riktigt roligt, minns Håkan Blanke.

Nu ser de fram emot att bygga upp trädgården kring det nya hotellet Liseberg Grand Curiosa som är under uppförande vid södra entrén. Planen är att öppna hotellet i samband med firandet av Lisebergs 100-årsjubileum 2023.
– Vi har just börjat spåna på hotellets trädgård. Det blir bestående planteringar med perenner och buskar. Här kommer vi inte behöva oroa oss för att folk trampar ner det som planteras, säger Kenneth Johansson.
– Generellt sett sköter sig folk ganska bra, tillägger Håkan Blanke.
– Det var faktiskt värre förr.

Kajsa Sjölander

Håkan Blanke och Kenneth Johansson framför droppet vid Valkyria.
Den vackra stigen upp till Victorianska parken börjar inta höstfärger. Foto: Kajsa Sjölander
Stillastående maskineri 2020. Foto: Kajsa Sjölander
Kenneth Johansson och hans kollegor planerar nu trädgården kring hotellet Liseberg Grand Curiosa som invigs 2023.
Håkan Blanke gör fint i de nya parkeringsplanteringarna vid södra entrén.

I år är nedfallna löv inte lika prioriterat i den Förbjudna trädgården där det finns giftiga växter inburade i montrar.
Gräs mellan gatstenarna är inget som trädgårdsmästarna normalt sett behöver tänka på när 3,2 miljoner människor trampar fram.