fbpx
Stipendiaten tillsammans med Lena Vikström, vice ordförande i Swedish Gardens samt Magnus Svederberg från Höganäs kommun och Göran Nilsson vid tankesmedjan Movium, Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

”Det känns som jag har fått trädgårdsvärldens Oscar”

Kajsa Vildängen är årets stipendiat till Ulla Molins minne. Den 24 augusti mottog hon utmärkelsen under en ceremoni på Norrvikens trädgårdar i Båstad. – Det känns som jag har fått trädgårdsvärldens Oscar, jag känner mig otroligt hedrad, säger 41-åringen.

Stipendieceremonin ägde rum i Molins trädgård på Norrviken i Båstad. Som tidigare ansvarig trädgårdsmästare på Norrviken byggde Kajsa Vildängen tillsammans med anläggningens trädgårdspersonal upp Molins, en oas och ett trädgårdsrum i syfte att inspirera besökare i arbetet med den egna hemmaträdgården. Som designer anlitades Heidi Palmgren, 2018 års Ulla Molin-stipendiat. Heidi var god vän med Ulla Molin och de samarbetade kring flera trädgårdsprojekt.
– Molins är en härlig liten trädgård i det lilla formatet där man kan hämta inspiration till sin egen trädgård. Det känns väldigt fint att vara här och ta emot detta jättefina priset, säger stipendiaten.

Vid 41 års ålder har Kajsa Vildängen redan hunnit göra sig ett namn i trädgårds-Sverige – hon har ett gediget cv med bland annat egna företag, skapandet av trädgårdar kring Astrid Lindgrens barndomshem och utveckling av Norrvikens trädgårdar. En längre artikel om Kajsa Vildängen och hennes karriärvägar hittar ni här: https://www.movium.slu.se/nyheter?article=hon-ar-ulla-molin-stipendiat-2020

Stipendiet till Ulla Molins minne delas ut årligen av Swedish Gardens i samarbete med Tankesmedjan Movium vid SLU och Höganäs kommun, för att hedra minnet av den legendariska trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren. Ulla Molin levde mellan 1909 och 1997 och var under många år bosatt i Höganäs. Kajsa Vildängen är den fjärde stipendiaten, tidigare har Signe Persson-Melin, Heidi Palmgren och Rigmor Celander mottagit stipendiet.

Kajsa Vildängen tilldelas stipendiet med följande motivering:
”Kajsa Vildängen är en äkta småländsk entreprenör med trädgården som redskap. Hon lockas av den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling. I farmors blomstrande trädgård föddes hennes stora intresse för det som spirar och gror. Hon har en passion för trädgårdsmästaryrket och hennes idérikedom har lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.”

Mer om hyllningsträdgården Molins på Norrviken hittar ni här: https://norrvikenbastad.se/upptack-norrviken/molins/

 

Stipendiaten tillsammans med Lena Vikström, vice ordförande i Swedish Gardens samt Magnus Svederberg från Höganäs kommun och Göran Nilsson vid tankesmedjan Movium, Sveriges lantbruksuniversitet SLU. Foton: Kajsa Sjölander