fbpx
Sofiero_juli_2020_370

Besöksrekord på Sofiero

2020 har visat på parkernas stora betydelse som generatorer för hållbar turism. På Sofiero slott och slottsträdgård slogs besöksrekord och i den här filmen visas allt fint som parken kunnat erbjuda under det annorlunda året 2020.

Trots pandemirestriktioner och inställda evenemang kunde Sofiero räkna in totalt 161 169 besökare under 2020.

– Vi är både glada och tacksamma över att folk från hela Sverige har hittat till oss i år. Extra roligt är att vi har haft fler barn och unga bland våra besökare än tidigare. Det känns som att vi har möjliggjort fysiska möten under den här svåra tiden när pandemin isolerat så många människor. Det är väldigt fint, säger Mikael Löfving, trädgårdschef och Tf. verksamhetschef för Sofiero tillsammans med kollegan Anna Shibli.
 
Under 2020 har det blivit tydligt att parkerna är en viktig plats för avkoppling och rekreation. Tack vare kreativa sätt att skapa nya, coronaanpassade upplevelser har Sofiero kunnat erbjuda ett späckat program trots att flaggskeppsevenemangen ”Den stora trädgårdsfesten” och ”Sofiero Classic” fick ställas in.
– Det viktigaste för oss var att säkra platsen för både våra anställda och besökare. Det tror vi att besökarna har känt. Ett helt nytt beteendemönster har blivit tydligt. Vi har nog aldrig haft så många picknick-filtar och kaffetermosar i parken som detta år. Jag har sett frisbees och badmintonspelare på gräsmattorna medan andra har njutit av en bok i medhavd solstol. Precis så vi vill att parken ska nyttjas, säger Anna Schibli, programchef och Tf. verksamhetschef.
Just nu planeras det för fullt på Sofiero inför det kommande året. Verksamhetscheferna lovar ännu mer färg och form, och så bjuds det på en djupdykning i textilens värld. I köksträdgården satsar Sofiero på odling och hälsa.
– Vi ser fram emot en park som blomstrar hela säsongen. Man kan se på 2021 som en härlig buffé att plocka från, snarare än en stor tårta som man måste äta med en gång. Det finns anledning att besöka oss flera gånger under året som kommer, säger Mikael Löfving.