fbpx
Blomsterprakt i Göteborgs botaniska trädgård. Foto: Jenny Nilsson

Besöksrekord på Botaniska i Göteborg

Fler besöksrekord! Denna gång på Botaniska trädgården i Göteborg, där man förra året hade historiskt många besökare. I vanliga fall har Botaniska trädgården omkring 600 000 besökare om året. Förra året steg siffran till 805 000, den högsta sedan man började mäta under 1980-talet.

Under pandemiåret 2020 sökte sig svenskarna ut i naturen för att umgås och hämta kraft. Botaniska trädgården i Göteborg var ett populärare utflyktsmål än någonsin, vilket resulterade i att Botaniska slog alla besöksrekord i trädgårdens snart 100 åriga historia. Att naturen har haft en stor dragningskraft under pandemiåret 2020 har det vittnats mycket om. Botaniska i Göteborg har vanligtvis ca 600 000 besökare per år men förra året sökte sig 805 000 personer till trädgården för att promenera och umgås utomhus. Det är det största antalet sedan man började mäta antalet besökare på 1980-talet. Botaniska trädgårdens chef Mari Källersjö är glad över att trädgården kan vara en positiv kraft i svåra tider:
– Det känns väldigt bra att så många hittat både till Botaniska och till Änggårdsbergens naturreservat. Jag hoppas att trädgården och naturen kan bidra till en ökad livskvalitet under den svåra tid vi befinner oss i. Jag hoppas också att intresset för att vistas i naturen håller i sig och att det bidrar till en ökad förståelse för hur viktigt det är att bevara gröna miljöer och den biologiska mångfalden. Välkomna hit, men tänk på att hålla avstånd även utomhus. Vi vet inte när, men en dag blir det vår igen, säger hon.

2021 har Botaniska satsat stort på lökväxter, så till våren kommer ett fyrverkeri av vårblommor lysa i parken. Konstnärer på Konstepidemenin intar också parken under 2021 för att skapa olika konstprojekt i trädgården. Och till sommaren blir det en sommarutställning om humle, bland annat. Botaniska har beslutat att inte trycka något årsprogram utan följa utvecklingen och är beredda att snabbt kunna öppna för aktiviteter igen när det går.

Stort grattis till besöksrekordet Göteborgs botaniska trädgård! ?