fbpx
Utvecklingsplanen är framtagen av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och Ramböll.

Midnattssolens trädgård

Midnattssolens trädgård är en helt ny besöksträdgård som planeras i Jokkmokk. Målet är att skapa en attraktiv trädgårdsupplevelse, där arkitektur och design länkar samman trädgård med natur
– Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell har ritat utvecklingsplanen där en serie trädgårdsrum ska ge inspiration och idéer för trädgårdsodling, men också visa hur samspelet mellan natur och trädgård kan utformas, säger Lena Vikström, projektledare för Midnattssolens trädgård och vice ordförande i Swedish Gardens.
Besöksanläggningen får en unik placering nästan mitt på polcirkeln och ska visa på odlingens möjligheter och fördelar i norr, men också vad Jokkmokk har att erbjuda såsom råvaror till köket, det unika hantverket och samekulturen.
– Midnattssolens trädgård ska vara öppen året runt och bygga på årstidernas kontraster, säger Lena Vikström.
Besökaren ska mötas av de fyra elementen elden, vattnet, mörkret men framför allt av ljuset. På sommaren lyser midnattssolen och under den mörka årstiden finns ljusfenomen som knastrande norrsken.
– För att åstadkomma en hållbar verksamhet på årsbasis kommer samarbeten kring forskning och utbildning att etableras, berättar Lena Vikström.
Nästa år genomförs en förstudie med målet att projektet ska ha full finansiering och byggstart inplanerad 2022.
Utvecklingsplanen är framtagen av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och Ramböll.
Trädgårdens olika delar.
Illustration av besökscentrumet framtagen av Ramböll.
Lavträdgården ska bli en motsvarighet till den Japanska lavträdgården i Kyoto.